Продължете към съдържанието

ПРОЕКТ „ПРЕКИ ПЪТЕКИ“

  • от

“Преки пътеки“ е темата на скулптурния симпозиум, обхващащ части от “Южен Парк 2“, София, предназначени за експониране на скулптурните произведения. Инициатори на творческия проект са фондация “Арт център-Илинденци“, Секция “Скулптура” към СБХ и спомоществователят Емил Иванов. Реализацията на проекта е възможна с любезното съдействие на Столична Община. Предвиждат се няколко етапа в поредни години.
Потънал в ежедневието на урбанизираните територии, зеленият клин на градския парк е убежище за глътка свеж въздух. Място за разходка с приятели, насаме, семейно, с деца, с домашни любимци, с велосипеди. Хората седят, ходят или тичат нанякъде или наникъде, на път към дома, на път за работа, за успокоение или за размисъл. Наглед случайно, а инак съвсем закономерно, човек прокарва пътеки встрани от алеите. Те са въпреки и напреки, но все преки. Те са прави, криви, тук и там, пръснати или събрани, къси и дълги, тесни и широки.
Целта на разработката е да се изследват и пресъздадат съществените елементи от характера и същността на пътеките, създадени от хората. Хоризонталните скулптурни намеси се превръщат в метафора на времето и пространството. Самовъзникналите пътеки са групирани в преплетени зелени триъгълници с обособени ядра. Авторите интерпретират различните състояния на преминаващия човек. Това са обхождане, провиране, забързване, забавяне, сядане, на кръстопът. Обособяват се специални места за съзерцание и размисъл.

Обхват и етапи
Територията на разработката е с обхват в района на Южен парк 2 в непосредствена близост на Националния музей „Земята и хората“ и САМСИ (Софийски арсенал – Музей за съвременно изкуство), хотел „Хилтън“, МОЛ „Парк Център София“.
Определящи и водещи за проекта са пътеките, които хората сами са си прокарали през парка, като те са организирани и групирани в зони с общи допирателни. Намесите ще са предимно в областта на пътеките. Проектът е дългосрочен и ще се реализира  в няколко години, на етапи по определените и отбелязани в схемата зони.

Проекти

Общественото обсъждане на първият етап на проекта отразено от медия „Въпреки“.