Продължете към съдържанието

„Арт център Илинденци-приемственост и нови измерения“

  • от

Разположен в подножието на Пирин, заобиколен от великолепен пейзаж, Арт център Илинденци се превърна във важно средище, в което художници създават своите творби в хармония с природата. В тази среда проектът „Арт център Илинденци-приемственост и нови измерения“ е едно ново творческо преживяване и предвижда създаване на благоприятни условия за творческото представяне и развитие на утвърдени и по-млади художници чрез провеждане на „Майсторски клас по живопис“ от знакови за съвременната ни култура лектори; В отворено събитие-изложба в нетрадиционните пространствата на скулптурния обект „Мраморен град на изкуствата“ ще бъдат представени новосъздадените арт произведения на участниците Албена Коева, Илиян Ангелов, Калина Христова, Калия Калъчева, Ралица Мирчева, Румен Атанасов, Светослав Недев, Проф.Станислав Памукчиев, Иван Русев и Нина Русева.

Отвореното събитие е подкрепено от община Струмяни и на него ще присъстват официални представители на общината, както и местни жители.

Проектът «Арт център Илинденци – приемственост и нови измерения», се финансира по програма „Визуални изкуства / Сесия 2021“ на НФ „Култура“.

28.08.2022 година

Рекламният клип „Изкуство в подножието на Пирин“ включва аудио и видео информация за „Арт център Илинденци“, Скулптурен парк Илинденци и авторският скулптурен проект на Иван Русев „Мраморен град на изкуствата“.

Клипът „Изкуство в подножието на Пирин“ е създаден от фондация „Арт център-Илинденци“ е част от проект «Арт център Илинденци – приемственост и нови измерения» и се финансира по програма „Визуални изкуства / Сесия 2021“ на НФ „Култура“.

09.09.2022 година

Едно вдъхновяващо за участниците по проекта посещение на най-големите кариери за добив на мрамор на Балканите над с.Илинденци, високо в Пирин, организирано по време творческия пленер от фондация „Арт център-Илинденци“.

На 13 септември с обща изложба и отворено събитие приключи поредната творческа проява в Арт-център Илинденци. Тази година е част от проекта „Арт център Илинденци-приемственост и нови измерения“, реализиращ се с финансовата подкрепа на програма „Визуални изкуства“ на Национален фонд „Култура“.
Участниците в пленера по живопис в тазгодишното му издание: Албена Коева, Илиян Ангелов, Иван Русев, Калина Христова, Калия Калъчева, Нина Русева, Ралица Мирчева, Румен Атанасов и Слав Недев представиха за пръв път пред публика в „Арт център Илинденци” своите новосъздадени произведения, вдъхновени от забележителната атмосфера на това уникално природно и духовно пространство.

По време на пленера се състоя и „Майсторски клас” с творчески тренинг с цел участниците да надградят процесите в собственото си творчество и развитие, проведен от проф. Станислав Памукчиев, Иван Русев, Нина Русева и Албена Спасова. По инициатива на организаторите извън предварителната програма се осъществиха и няколко посещения за участниците на различни забележителности в региона. От тях околната природа и Мраморните кариери над с.Илинденци, силно впечатлиха и вдъхновиха художниците и намериха израз в техните творби.

По думите на един от организаторите Нина Русева: „В дългогодишната си програма Арт център Илинденци е знак за приемственост между творческите поколения. Ние всички отстояваме каузата, че със своите проекти и реализации, включително и с настоящия, се прекланяме пред природата и съкровения свят на Илинденци, който ни заобикаля“.

Заедно с произведенията от живописната изложба бяха представени лично от техния автор Иван Русев и грандиозните и като мащаб и като въздействие скулптурни намеси Преди 60 милиона години – реката и Мраморният град на изкуствата.

На събитието присъстваха представители на партньора на фондацията по проекта – община Струмяни, самите участници и организаторите на проявата. Зам. кмета по хуманитарни дейности на общината Фиданка Котева приветства присъстващите и целия екип на фондацията, който полага усилия повече от две десетилетия и успява успешно да превръща село Илинденци в място, където да се случват забележителни културни събития. За доброто настроение на гостите от селото и общината, от страната, на представителите на национални и регионални медии (БНТ, БНР-Благоевград) и журналисти, местните музикални изпълнители от самодеен състав „Мрамор“, към НЧ „Климент Охридски“ с. Илинденци и децата от детската градина “Патиланци“, група “Том и Джери“ на селото представиха свои музикални изпълнения.

Новосъздадените художествените произведения ще бъдат изложени в залите на Арт центъра до 5-ти октомври включително, а след това ще бъдат представени на публиката и участниците в Седемнадесетото издание на Международния фолклорен фестивал „Малешево пее и танцува 2022 година” с.Микрево, в който традиционно фондацията си партнира с община Струмяни.

  • Проектът «Арт център Илинденци – приемственост и нови измерения», се финансира по програма „Визуални изкуства / Сесия 2021“ на НФ „Култура“.