Продължете към съдържанието

За нас

През 1998 година няколко приятели и съмишленици подкрепят идеята на Иван Русев да се създаде скулптурен парк в село Илинденци и основават фондация Арт център-Илинденци”.

Раждането на това културно средище има своята предистория, свързана с творческите намерения на  Иван Русев, който още между 1992-1994 г. успява да осигури пространствата в с. Илинденци, където идеята се разгръща  и до днес. В началото на своя път фондацията е подкрепена и от ценителя на изкуството Здравко Стоицев, който в продължение на 3 години подпомага нейната дейност. Съществен е приносът на община Струмяни, на чиято територия се развива Арт центъра.

Върху територия от 30 дка постепенно биват сътворени 47 скулптурни произведения, хармониращи с природата. Няколко от тях Форумът – действащ амфитеатър с над 350 места; Езерото Йорданов ден – мястото, където местните хора хвърлят кръста на Богоявление; каменните пътеки – обединени в скулптурен проект Мрежата са мащабни проекти, осъществени с усилията на много участници.  Мащабна реализация е и проектът Мраморният град на изкуствата с автор Иван Русев.

За изминалите години в симпозиумите и пленерите, организирани от фондация „Арт център-Илинденци” са участвали над 170 автори, освен от България, скулптори и творци от Австрия, Великобритания, Германия, Гърция, Израел, Индия, Канада, Мексико, Румъния, САЩ, Словакия, Франция, Холандия, Швеция и Япония. Забележително е творческото присъствието на осем потомствени каменоделци от град Сакурагава, Япония.

Фондацията е  инициатор и на други  творчески прояви – музикални изпълнения и събития, обхващащи широк кръг хора на изкуството, както и практики за работа с деца, ученици и студенти. Мраморният град на изкуствата заедно със самият Творчески дом се превръщат в оригинална среда за тяхното представяне.

Изкуството със своята специфична сила успя да превърне неизвестното място в добре познат туристически и културен обект. Така дори непонятното за местните хора и преминаващите посетители през този парк, става разбираемо чрез утилитарността, която носи. Всички те неизбежно приобщават жителите на селото, гостите и участниците в събитията на Арт центъра  към съвременната скулптура.